Orang yang sangat berjaya berfikir dan bertindak berbeza dari orang ramai. Mereka mempunyai sikap yang positif, rendah diri, dan sentiasa mencari jalan penyelesaian bagi setiap masalah. Mereka melakukan kerja yang mereka suka, dan mereka suka orang yang bekerjasama dengan mereka. Mereka tidak menumpukan kepada kejayaan, tetapi kejayaan mengejar mereka di mana sahaja mereka pergi.

Fikiran Orang Berjaya

Kita boleh belajar banyak dari orang-orang berjaya dengan memerhatikan tindakan yang mereka lakukan. Apa pemikiran yang mereka ada ketika ini? Apa yang membuatkan mereka berjaya? Berikut adalah 12 perkara hebat yang ada dalam fikiran mereka untuk sentiasa berjaya dan terus berjaya.

1. Saya suka kerja saya!

Orang yang berjaya telah meluangkan masa untuk mengenal siapa mereka dan apa yang membuatkan mereka berjaya. Setiap hari mereka bangun tidur, mereka gembira dengan apa pun cabaran yang mereka akan hadapi, dan mereka obses apa yang mereka lakukan.

2. Saya dapat melihat masa depan yang cerah

Walaupun keadaannya kelihatan muram atau terdapat halangan yang besar dalam hari-hari menuju kejayaan, orang berjaya sentiasa gigih bertahan dan mencari jalan hanya untuk mendapat mencapai matlamat mereka walau apa cara sekalipun.

3. Saya akan mencari jalan yang lebih baik

Apabila mereka melihat bahawa sistem tidak berfungsi lagi, mereka akan mengambil sedikit masa berbincang, meneliti, mengkaji, dan mencari idea-idea baru untuk memperbaiki jalan kerja mereka.

4. Saya telah menjadualkan hari-hari saya

Mereka menjadualkan hari mereka dan memastikan keutamaan kerja mereka terlebih dahulu, membahagikan tugas sekiranya perlu, sebelum bercuti.

5. Saya mungkin tergelincir, tetapi saya tidak akan jatuh

Orang yang berjaya tahu bahawa mereka tidak akan berjaya pada setiap masa dan kadang-kadang kegagalan yang tidak dapat dielakkan. Mereka mengubah kegagalan ini menjadi satu pengalaman berharga yang mengajar untuk terus kuat dan terus kukuh dalam mencapai kejayaan yang lebih besar.

6. Saya mempunyai masa

Orang yang berjaya bijak mengatur masa untuk mencapai matlamat mereka hari ini, walaupun mereka perlu bangun seawal 4.30 pagi atau bekerja hingga larut malam. Mereka pakar menjaga masa untuk dunia dan masa untuk Tuhan.

7. Saya akan terus belajar erti sukses

Orang yang berjaya tidak mencari kesempurnaan dan sebaliknya mempunyai rasa ingin tahu yang membuak-buak dan sentiasa dahaga untuk mempelajari perkara baru dan cara melakukan sesuatu. Mereka mempunyai keinginan yang mendalam untuk berkembang secara peribadi dan profesional dan belajar sebanyak yang mereka boleh sepanjang perjalanan mereka untuk berjaya.

8. Saya mencipta kejayaan saya sendiri

Mereka tidak bergantung pada orang lain untuk membuka jalan menuju kejayaan. Mereka benar-benar percaya bahawa melalui komitmen, disiplin, etika kerja, dan kepercayaan mereka. Kejayaan akan dapat menjadi milik mereka pada akhirnya.

9. Saya sentiasa menumpukan perhatian di sini, di ketika ini dan masa hadapan

Mereka tidak membiarkan kesilapan yang lalu menyebabkan mereka ke bawah dan sebaliknya hidup setiap hari seolah-olah ia adalah permulaan baru, dan akan ada pengalaman baru, dan ada trek baru untuk mencapai matlamat mereka dan bahkan untuk memulakan matlamat baru.

10. Saya mempunyai matlamat yang jelas

Walaupun mereka tidak semestinya 100 peratus pasti bagaimana mereka akan mencapainya pada mulanya, orang yang paling berjaya sentiasa mempunyai matlamat yang jelas dan tahu di mana mereka menuju atau, sekurang-kurangnya, di mana mereka mahu menuju.

11. Saya tahu bila tiba masanya untuk ‘Pull the Plug’

Apabila orang lain mungkin sedang bermimpi atau berehat untuk beberapa hari atau minggu atau mungkin berbulan, orang yang berjaya mempunyai satu keupayaan hebat yang menyebabkan mereka kerja dan terus kerja. Mereka sangat tahu ketika mana perlu rehat, ketika mana mereka perlu bekerja keras, demi mencapai matlamat mereka.

12. Saya amat bersyukur atas apa yang saya ada

Mereka tidak pernah lupa untuk bersyukur atas apa dan siapa yang mereka ada dalam hidup mereka dan kejayaan yang telah mereka capai. Mereka menghargai sokongan daripada keluarga, rakan-rakan, dan rakan sekerja dan pastikan mereka tahu bagaimana mereka menghargai mereka secara teratur.

Moga perkongsian ini memberi anda lebih keyakinan untuk terus kehadapan dan terus sukses. Terima Kasih.

“You will never change your life until you change something you do daily.” – Mike Murdock

Mencari Pelan Takaful?

Kami Bantu Anda Untuk Rangka Pelan Takaful Anda