Setiap hari kita impikan dan membayangkan tentang matlamat kita. Setiap hari, semakin kita bergerak maju, semakin dekat dengan kejayaan. Kadang-kadang kita sangat tertumpu pada objektif kita bahawa kita tidak mempunyai masa untuk berfikir mengapa kita menginginkan kejayaan. Apakah sebabnya? Adakah kita benar-benar memerlukannya? Adakah ia datang dalam fikiran sedar atau separa sedar?

Kunci Kejayaan AIA LifeTakaful

Rakan-rakan yang saya hormati, saya mempunyai latihan mudah untuk anda. Jangan bimbang; ia tidak memerlukan anda untuk bergerak dari skrin dan ia akan mengambil masa tidak lebih daripada beberapa minit. Hanya tenangkan fikiran dan fokuskan pemikiran mengenai kejayaan-kejayaan yang telah anda capai. Ia tidak perlu sesuatu yang sangat besar dan luar biasa. Kejayaan kecil yang telah anda alami baru-baru ini pun dan cukup baik. Ok, dapat?

Bayangkan kejayaan yang dicapai adalah seperti perjalanan; kadang-kadang ia boleh menjadi agak mudah, kadang-kadang sangat sukar, boleh juga pendek atau sangat panjang. Mari kita fikirkan mengapa anda mengambil perjalanan ini dan apa yang membantu anda untuk mencapai itu.

Mula balik mengenang ke kenangan anda ketika perjalanan anda itu bermula. Ingatlah perasaan dan emosi yang berkaitan dengan masa itu. Apakah sebabnya anda membuat keputusan untuk menetapkan matlamat anda? Bagaimana anda mengambil langkah pertama anda? Semasa menggerakkan pemikiran anda pada laluan ke arah matlamat anda, cuba kenalpasti faktor-faktor yang memotivasi anda dan meningkatkan tenaga anda untuk maju. Lihat juga mereka-mereka yang cuba menghalang perjalanan anda. Bagaimana anda menghadapi mereka? Akhirnya, sampai ke destinasi anda. Apa yang anda rasa apabila anda berjaya? Adakah anda benar-benar gembira atau mungkin kecewa kerana matlamat tidak membawa kepuasan dan pemenuhan anda?

Jangan bimbang jika soalan di atas sukar untuk anda. Untuk membantu anda menjawabnya, saya kongsikan dengan anda enam sebab utama, yang saya tahu kenapa kita ingin mencapai kejayaan.

1. Kita perlu mencapai kejayaan kerana ia merupakan sebahagian daripada aturcara kehidupan kita

Kejayaan sangat berkait rapat dengan aturcara kehidupan kita. Kita boleh membezakan beberapa peristiwa penting dalam aturcara kehidupan kita, seperti menamatkan pengajian, mendapatkan pekerjaan yang diinginkan, memulakan perniagaan sendiri atau hubungan baru. Mencapai kejayaan ini adalah kejayaan untuk kami.

Setiap matlamat ini membawa kita perasaan dan emosi yang sangat positif kerana kita tahu bahawa aturcara hidup kita telah dipenuhi dan kita membuat satu kemajuan yang nyata.

2. Kita mahu hasil yang datang selari dengan pencapaian tertentu

Dalam banyak kes, kita akan nak merasa yang ada hasil tertentu bila kita buat sesuatu sehingga habis. Kita mungkin nak hasilnya duit, atau pujian, atau anugerah atau sebagainya. Dalam kita nak menghasilkan itu, pelbagai halangan akan datang. Tapi, pada akhirnya, kita dapat. Dan Kita dapat, dengan berjaya.

3. Kita suka rasa menang

Mencapai kejayaan adalah pengalaman yang sangat positif kerana ia menambah nilai kepada diri kita dan akan menambah ego kita. Mencapai kejayaan adalah seperti kemenangan peribadi. Semua orang suka menang. Ia sangat semula jadi. Apabila dua kanak-kanak bermain satu permainan, masing-masing nak menang. Tidak penting walau tiada sebarang hadiah material. Mereka tidak memerlukan sebarang tujuan tambahan. Jauh dari lubuk hati kita, semua kita suka rasa menang.

4. Kita perlu rangsangan

Mengetahui bahawa ada tujuan, matlamat yang ingin kita capai, ia merangsang kita untuk bertindak. Jika matlamat kita lebih mencabar, perasaan untuk berjaya kita akan lebih kuat. Dengan cara ini, kita boleh mendapatkan motivasi yang lebih baik untuk mencapai matlamat yang lebih besar dan kita mendapat rangsangan tambahan untuk memperbaiki diri, mengembangkan lagi idea dan belajar untuk mengatasi halangan yang mencabar.

5. Kita ingin menidakkan kekurangan dan kegagalan pada masa lalu

Kita semua membuat kesilapan. Kegagalan memang tidak bagus, tetapi kegagalan tidak dapat dielakkan dalam kehidupan kita dan kegagalan ini meninggalkan satu pengalaman yang bagus. Kegagalan ini juga meningkatkan kekuatan yang akan mendorong kita ke arah matlamat seterusnya. Kita kalah semalam, tetapi pada hari ini kita nak menang.

Dan, mungkin esok kita menang. Kemenangan ini, didahului oleh banyak kegagalan. Menang ini boleh menidakkan semua pengalaman yang tidak menyenangkan sebelumnya. Corak menang kalah ini sangat sering jadi kepada diri kita. Maka anggaplah, ketika kita kalah, ianya pengalaman. Ketika kita menang, ianya Kejayaan.

6. Kita tahu kejayaan adalah sebagai penyelesaian untuk masalah kita

Menikmati kejayaan adalah pengalaman yang sangat positif. Ia boleh melemahkan pengaruh pengalaman buruk lain dalam kehidupan kita. Kadang-kadang kita cuba satu jalan yang kita rasa baik. Tapi ternyata ianya salah. Malah, kadang-kadang ia menjadi lebih parah dari apa yang kita sangka. Disaat itu, kita adalah seseorang yang mula meledakkan satu matlamat “ianya boleh selesai dengan.. bla bla bla” mungkin sehari, mungkin berminggu, mungkin berbulan. Yang akhirnya, ia akan selesai juga dengan berjaya.

Sekarang, sekali lagi tanya diri anda soalan dari bahagian pertama artikel ini. Adakah kini lebih mudah untuk menjawabnya dan mengenal pasti sebab anda?

Saya yakin saya, anda, dan semua orang boleh berjaya. Mulakan sekarang.

“Don’t let the fear of losing be greater than the excitement of winning.” -Robert Kiyosaki

Mencari Pelan Takaful?

Kami Bantu Anda Untuk Rangka Pelan Takaful Anda